za pacijente
[ aktualne teme ]
Qualified™360 prenatalni test
objavljeno: 11.12.2020.

Od nedavno u poliklinici CITO je trudnicama dostupan i najnoviji Qualified™ test, prenatalni test koji ispituje sve kromosome i mikrodelecije / duplikacije.

Ako se trudnica ne želi podvrgnuti invazivnoj proceduri, može napraviti prenatalni test Qualified™ kojim se ispituju svi kromosomi i mikrodelecije/duplikacije.

Kromosomske aneuploidije autosomnih kromosoma mogu dovesti do različitih strukturnih defekata, kao i razvojnih i intelektualnih anomalija. Kromosomske aneuploidije otkrivene testom mogu biti potpune (zahvaćaju sve stanice ploda), mozaične (zahvaćaju samo neke stanice ploda), u obliku placentarnog mozaicizma (samo na stanicama posteljice) ili majčinog mozaicizma (na nekim stanicama majke). Klinički značaj rijetkih kromosomskih aneuploidija je različit i ovisi o tome koje stanice su zahvaćene.

Kromosomske anomalije mogu se javiti u svakoj trudnoći bez obzira na starost trudnice ili pojavu takvih slučajeva u obitelji. Kod razvoja ploda i umnožavanja genetskog materijala i diobe kromosoma, uvijek može doći do određene greške ili niza grešaka koje mogu dovesti do anomalija u rastu i razvoju. Te greške mogu se otkriti neinvazivnim testovima pa je zbog toga važan probir kod svih trudnica.

KADA SE PREPORUČUJE QUALIFIED™?
KOJE ĆE MI INFORMACIJE DATI PRENATALNI TEST QUALIFIED™?


ZAŠTO PRENATALNI TEST QUALIFIED™ 360°?
Sve detalje o navedenom testu možete saznati u razgovoru sa našim liječnicima i biolozima.