za pacijente
[ aktualne teme ]
Liječenje ljevkastih prsiju
objavljeno: 25.06.2020.

Prvi u Hrvatskoj!
U suradnji s gospodinom Eckart Klobe iz Mannheima (Njemačka) započeli smo s nekirurškim liječenjem ljevkastih prsiju.


Što je Pektus i njegovo liječenje?
Općenito deformitet prsnog koša odnosi se na pojavu nepravilnog oblika stjenke prsnog koša koja se relativno često pojavljuje u djetinjstvu ili pubertetu koja se pogoršava tijekom ubrzanog rasta djeteta. Nakon prestanka rasta nepravilni oblik prsnog koša postaje „stabilan“ i u odrasloj dobi nema bitnih promjena.

Dvije glavne vrste deformiteta su Pectus Excavatum (ljevkasta prsa) i Pectus Carinatum (kokošja prsa), na koje otpada više od 95% svih deformiteta prsnog koša.

Pojavnost pectus excavatuma je otprilike 1 na 400 novorođene djece, a pectus carinatum se javlja kod otprilike 1 od 1500 djece (5:1). Kod obje vrste učestalija je pojavnost kod dječaka u odnosu na djevojčice (4:1).

Deformiteti prsnog koša obično se nalaze izolirano, ali obje vrste mogu biti povezane s drugim mišićno-koštanim problemima kao što su skolioza (bočna zakrivljenost kralježnice) i kifoza (prekomjerna zakrivljenost gornjeg dijela kralježnice gdje leđa izgledaju više zaobljeno), kao i izvjesni specifični sindromi, na primjer Polandov sindrom (rijedak genetski poremećaj koji karakterizira nedostatak ili slabo razvijene mišiće s jedne strane tijela, što dovodi do abnormalnosti grudnog koša, ramena i ruke) ili Marfanov sindrom (genetski poremećaj koji utječe na tjelesno vezivno tkivo).

Psihološki aspekt
Zabrinutost roditelja ili djeteta o tome kako izgleda je uobičajena i potpuno razumljiva pojava. Međutim mnogi pacijenti i njihovi roditelji nisu pretjerano zabrinuti zbog fizičkog izgleda u mlađoj dobi i preadolescentnom periodu, međutim odrastanjem sve se više prepoznaje psihološki utjecaj koji takve vrste tjelesnih deformiteta mogu imati.

Nezadovoljstvo, osjećaj niskog samopoštovanja i negativna tjelesna slika o sebi, gubitak samopouzdanja ponekad se opisuju i kao zabrinjavajući psihološki simptomi koji se često izražavaju u vrijeme mladosti, a mogu se ponavljati u kasnijem životu.

Liječenje
Oba deformiteta mogu se liječiti konzervativno i kirurški. Kod blažih i srednjih stupnjeva kod mlađe djece preporuča se specifična vrsta fizikalne terapije pri kojoj se kod takve djece popravlja držanje gornjeg dijela tijela čime se umanjuje izgled deformiteta prsnog koša. Kod težeg stupnja deformiteta i onih kod kojih nije došlo do popravka stupnja deformiteta primjenjuje se vakuum zvono ili kirurški tretman.

Danas najčešće primjenjivana kirurška tehnika je minimalno invazivan popravak pectusa excavatuma (MIPRE) po Nussu, a kod pojedinih slučajeva primjenjuje se otvoreni (klasični) pristup s različitim tehnikama. Kod pectusa carinatuma najčešće se primjenjuje konzervativni pristup s različitim vrstama ortoza. Iznimno rijetko potrebno je učiniti kiruršku korekciju.

Nekirurško liječenje ljevkastih prsa vrši se vakuum zvonom (VACUM BELL).
Vakuumsko zvono razvio je Njemački inženjer kemije Eckart Klobe 2002. godine i jedini je nekirurški tretman za ljevkasta prsa. Djeluje tako što stvarajući djelomični vakuum podiže grudnu kost i prednji dio pripadajućih rebara. Princip djelovanja temelji se na „fleksibilnosti“ grudnog koša, na osnovu čega se događa korekcija stjenke prsnog koša. vakuum zvono može se koristiti od ranog djetinjstva (3-4 godine) do odrasle dobi (60 godina).Liječenje vakuumom nije u okviru trenutnih preporuka ili smjernica u liječenju fleksibilnog Pectus Excavatum-a, ali postupno postaje popularna nekirurška opcija liječenja jer je jedina alternativa kirurške korekcije ili ne-korektivna operacija kao što je implantat.

Eckart Klobe vakuumsko zvono publicirao je 2005. godine.
Usisno zvono prema Eckartu Klobeu omogućuje blagi terapijski postupak u kojem pacijent može dobrim dijelom održavati svoju uobičajenu dnevnu rutinu. Za uspješnu korekciju ljevkastih prsa potrebno je redovito korištenje zvona u dužem vremenskom razdoblju. Povoljno je da se vakuum zvono može koristiti veći dio dana bez bitnog narušavanja uobičajene aktivnosti. To se posebno odnosi na ležanje, sjedenje, stajanje, hodanje, trčanje, pohađanje škole, uredski posao, kućanske poslove. To omogućuje dugotrajno vrijeme nošenja, što omogućuje prsima i dijafragmi da pronađu novi oblik koji udovoljava biomehaničkim zahtjevima svakodnevnog života.

Ovisno o početnoj situaciji i željenom cilju liječenja ili stupnju liječenja, terapija se može produljiti od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Međutim, trajna korekcija ljevkastih prsiju obično traje nekoliko godina. Za potpuni uspjeh terapije vakuum zvonom iznimno je važno pravilni položaj gornjeg dijela tijela, odnosno uspravno držanje. On se može se postići samo vlastitom mišićnom snagom uz provođenje određenih vrsta vježbi. Zato je iznimno važno da uz korištenje vakuum zvona provode se određene korektivne vježbe za pravilno držanje gornjeg dijela tijela.

Trajni uspjeh može se vidjeti ako se lijevak više ne ponavlja između dvije aplikacije.